Aktualności

W hołdzie dla Ayrtona Senna [1960-1994]


Autor: Piotr Myśków | Dodano: 2013-05-01 | Komentarzy:

Dokładnie 1 maja 1994 roku, podczas Grand Prix San Marino na torze Imola doszło do tragicznego wypadku, w którym zginął najlepszy z najlepszych - Ayrton Senna. W dniu dzisiejszym mija dziewiętnasta rocznica jego śmierci. Bez wahania można stwierdzić, że był to najgenialniejszy z kierowców wyścigowych tamtych czasów. Brazylijczyk zasłynął przede wszystkim, dzięki swojej ogromnej pasji do motorsportu i niesłychanego, wrodzonego talentu.

ayrton_senna.jpg

W swojej karierze zdobył trzy mistrzostwa świata Formuły 1 i startował ponad 60 razy z pole position. Poniższe dwa cytaty świadczą o tym, jak niesamowitym był kierowcą.

Nie znam stylu jazdy, który nie jest ryzykowny. Każdy z nas musi się poprawiać. Każdy kierowca ma swój limit, mój limit jest troszkę większy niż u innych.

Chcę żyć w pełni, bardzo intensywnie. Nigdy bym nie chciał cierpieć z powodu kontuzji lub choroby. Jeżeli przydarzy mi się wypadek, wolałbym umrzeć natychmiast.

1993_donington_park_ayrton_senna_mclaren_mp4_8.jpg

Tam gdzie inni zwalniali, on nie rezygnował, jechał dalej. Potrafił opanować prędkość i osiągnąć maksimum możliwości w każdych warunkach pogodowych. Ayrton Senna był ostatnim kierowcą, który zginął w Formule 1. Wcześniej, jeszcze za życia kilkukrotnie podejmował temat bezpieczeństwa w F1, jednak nie został przez nikogo wysłuchany. Dopiero jego śmierć spowodowała znaczną poprawę w tym względzie. Wprowadzono między innymi obowiązujący po dzień dzisiejszy system HANS, który usztywnia kark kierowcy podczas gwałtownych przeciążeń oraz zaczęto przykładać większą wagę do zabezpieczenia samych torów.

Zainteresowanych dziejami A.Senny polecam materiał przygotowany przez ekipę z Top Gear. Zapraszam do oglądania.


Zobacz także



Oceń...



Ocena: 5/5 (2 głosów)


Zobacz także




Komentarze

comments powered by Disqus

Stats

Zarejestrowanych użytkowników: 21408
Użytkowników on-line: 0
Gości on-line: 449

Newsletter

Jeśli chcesz być informowany o nowościach w serwisie
podaj swój e-mail:

Facebook

0.38882398605347 s